dimarts, 30 de desembre del 2008

úka úka (honomatopeia musical)


Sembla mentida però una convenció com la del canvi d'any és capaç d'afegir pressió a aquesta darrera entrada d'enguany, malgrat que, com d'habitud, no tinc ben bé res a dir. La campanya nadalenca, viscuda des d'un comerç, i la grip que em ronda i ni m'occeix definitivament ni em deixa estar m'han buidat el magí de les poques idioteses que de costum alberga i d'on extrec les idees de bomber que aquí omplen els paràgrafs.

Malgrat tot m'agradaria compartir amb vosaltres una eina que he fet per tal de veure actualitzats els posts de diferents blogs que pengen enllaços a descarregues directes de música, usualment d'àlbums sencers. Es tracta d'una pàgina feta a base de blogrolls i que es va actualitzant sola on podreu veure el títol de les entrades, la imatge que normalment és la portada del disc i un petit extracte. Consta d'una secció de música variada (jazz, del món, pop, etc.), una secció de soroll (punk, noise, hard core) i una altre de música clàssica. Així mateix també tinc la voluntat d'afegir-hi una secció amb blogs que ofereixin descàrregues de sèries de televisió i pel·lícules, espero que m'ajudeu i me'n digueu uns quants.
La pàgina es diu úka úka (onomatopeia rítmica) i us en deixo el l'enllaç
Bon any!

dissabte, 20 de desembre del 2008

Detractors il·lustrats



Estranyament s'adona aquest bog de les actualitats que assolen el país, no obstant en aquesta ocasió m'abelleix recomanar-vos el recentment aparegut segon número de la Revista de Tractors que la consolida com una flor delicada i punyent, si fa no fa com un bell i liliaci card lluçanenc; flor de fred i obaga que surt a la llum per a burxar les aspreses pàtries. Les seves complicades espines prometen clavar-se a la carn dels lectors benintencionats amb la seriositat de la bona sàtira, emprant un estil decimonònic i decadent que escarneix d'una banda les rarefaccions lingüístiques dels filòlegs nostrats i d'una altre l'abstrús colonialisme lingüístic de que adoleixen les publicacions confeccionades en la nostre llengua. Sense pèls a la ploma, els seu títol no s'empara endebades en un esplèndid joc de paraules sinó que irradia el seu doble sentit per unes pàgines d'intel·ligència comarcal i voluntat quixotescament il·lustrada.
De moment podeu trobar-la a Barcelona, a l'Heliogàbal, les llibreries Documenta i Central del raval i la fanzineria Watergate, així com a l'ecumènica ciutat de Vic, a la llibreria La Tralla.

dijous, 18 de desembre del 2008

Fideus còsmics


Els arbres del pàrquing de darrera el pis s'han despullat completament. Ara són un manat de ramificacions venoses que escaven el cel en busca de nutrients. Demostren clarament que el concepte general que es té dels arbres és erroni. De fet s'alimenten del cel amb aquesta relàm durant tot el fred per donar com a fruit la terra sencera. És fàcil imaginar el planeta com el fruit gegantí d'un arbre. Veure'ls m'ha revifat tot el que en mi hi resta de l'arcaic arborícola que s'alimentava de cuques i escarabats que caçava al perillós sotabosc.
Al Fondo, a pocs carrers de la boca de metro, hi ha un bar de nom xinès que no sóc capaç de llegir. No és com la resta de bars de nom xinès que no sé llegir que hi ha a Sta. Coloma, en aquest hi fan una sopa de tallarines que ressuscita el cos i l'esperit de tanta misèria com pul·lula pels topants.
L'ambient suburbial sempre és curull de minses llibertats quotidianes. Hom es passa el dia a la plaça, fuma porros, els nens no es disculpen quan et claven una pilotada, els xinesos s'encenen l'un darrere l'altre cigarrets de tabac negre, els sih es guarneixen per anar cerimònies religioses, els moros fan negocis a les cantonades; des de venta d'estupefaents a rellotges d'or de segona ma; però el que ho fa tot simpàtic no és aquesta corrua d'activitats sinó que la gent amaga menys les seves misèries i fa menys propagandes de les seves grandeses. Els edifics no són grandiloqüents i donant pel sac a le Corbusier no hi ha dubte que duen la marca de la genuïna arquitectura realista.
La majoria d'immobles fou construït per les famílies dels murcians i els andalusos, que s'han integrat, és a dir: S'han tornat més rics i més hipòcrites. Ara les cases les hi lloguen als indis, pakistanesos, marroquins, nigerians, xinesos, i alguns d'altres.
Tot això és el que oblides mentre t'entafores tallarines bullents al pap. Els xinesos mengen amb la barbeta a un dit del líquid i engoleixen els enormes bols metàl·lics mig empenyent amb els palets mig xuclant, produint un xivarri espectacular. Llavors un s'adona que els palets xinesos són una eina que no està tan destinada a pinçar i mantenir l'aliment en alt com per llençar endins. Segurament no degluteixen per igual la clientela del bar del Fondo com els comensals de'n Den Ziao Ping, de totes maneres és forçosament diferent l'ús que es fa d'aquestes mil·lenàries eines per a menjar les càpsules sabor japoneses, alies sushi, que les sopes còsmiques xineses en bol gegant que serveixen aquí. El caldo és semitransparent, no té una composició homogènia sinó que proporciona visibilitat sols als objectes que hi floten just sota la superfície, opacant el gruix de l'aliment en una obscuritat atàvica. Quan les tallarines, amb trossos de vedella enredats, sorgeixen del fons ho fan conservant una escalfor i una substància metafísiques. Hom te la impressió d'estar engolint un univers sencer.
El Nikita és amic de la filla petita de la família que duu el bar. La mocosa deu tenir uns nou o deu anys. Són una família quasi arquetípica: Una àvia, el pare cuiner, mare ajudanta de cuina, la filla gran, que provoca un dolor d'ous immediat, porta la barra i la petita fa el gamberro i intenta travar conversa amb els clients, la majoria xinesos, sense tallar-se un pèl. Al costat de les escurabutxaques hi ha una trepa de magrebins fent negocis. Els magrebins són una gent que dedica als negocis el noranta-vuit per cent de la vida.
La nena ens havia estat ensenyant uns tazos d'aquests que regalen amb les patates fregides i que hom hi juga posant-los en pila i llençant-ne un al damunt aviam quants en pot fer saltar. Aquesta tazos però tenien unes petites escletxes a les vores i es poden enganxar els uns als altres per a construir tot de figures extravagants. Ella anava joguinejant amb aquella porqueria i ens ho anava ensenyant mentre dinàvem, però quan hem acavat ha tret un taulell de parxís i del joc de l'Oca i al final ens hem animat a fer unes partides a aquest darrer jugant, a causa de la seva manca, amb tres tazos com a fitxes. A mi m'ha tocat el de l'escut del Reial Madrid, al Nikita el d'un jugador del Reial Madrid i la mocosa ha escollit la fitxa de l'Etoo. La molt ¡X@#!!! ha acabat la primera partida en cinc tirades després d'encertar totes les oques. Les dues partides de revenja se les han endut una el Nikita i l'altre la mocosa. I jo, només després de canviar la fitxa malastruga per una d'un jugador colchonero, he pogut endur-me la partida del final. Em rigut molt. Ha estat divertit.

dilluns, 8 de desembre del 2008

Fragment ple de tópics del gènere policíac col·locats l'un darrere l'altre

La veritat era que em vaig acollonir un ou quan la vaig trobar morta, dins el meu llit. El que és cert és que no sabia que hi feia allí. Suposo que me la devia follar. No serveix de res follar-se una paia si després no te'n recordes. És absurd. La memòria serveix per oblidar el que et fot i recordar el que t'és car, però és una traïdora.
En calçotets vaig anar fins la cuina i em vaig rentar la cara amb aigua abundant, com si se m'hi hagués caigut algun producte d'aquests, no sé, un lleixiu o un dissolvent; una cosa d'aquestes que a l'etiqueta posa LAVESE LOS OJOS CON AGUA ABUNDANTE. Intentava eliminar una fina capa de fracàs que mutilava el meu gest. Donava voltes a la cuina. Els peus nus es repenjaven sobre les rajoles amb esglaï. Era un animal engabiat.
No tenia cap sentit intentar desfer-me del cadàver perquè son germà sabia que s'allotjava a casa meva i en conseqüència jo seria la primera visita de la llista. Em quedava l'opció d'enterrar-me a la gruta més recòndita i creuar els dits per que no em trobés, mètode que ara, a posteriori, s'ha revelat un fracàs. És clar que, llavors, ni tenia una idea millor ni gaire estona per quedar-me parat. Total: Vaig agafar i li vaig clavar un breu petó de comiat a la noia, de qui no sabia ni volia saber el nom. Em vaig entaforar uns texans bruts, una camisa, la jaqueta i una xumada de la reserva secreta de l'infern. Una ràpida llucada a la bossa de la noia em va donar tres-cents euros i una idea, potser absurda, però per primera vegada des de feia molt de temps era una idea justa, una idea de justícia.
Pensava fer el bé. Tal com sona. El Bé. Vaig regirar la calaixera del menjador amb urgència i poca habilitat i a la fi en vaig extreure el que precisava: La Vereta i un parell de condons, per si de cas. A mi, extranyament, la sang no em produïa la repulsió atàvica acostumada. De fet, el que em trasbalsava era la por al seu germà, la sang em posava a to i vaig trempar. És difícil de justificar; de fet no té justificació. Vaig trempar i vaig sortir al carrer amb la verga encara tibant.
El rellotge corria. Havia de trobar l'assassí de la noia abans que el seu germà em trobés a mi. Les cartes ja estaven donades i era segur que correria encara més sang que la de la preciosa innocent que ara descansaria al meu llit fins que algú la trobés i la cobrís de terra.
Primer havia d'anar al super. Ara tenia calers i difícilment imaginava una investigació com la que m'esperava sense unes quantes ampolles de ginebra al meu costat. De la porta de l'edifici un sortia pràcticament a la ronda de dalt. Vaig pujar una travessia fins al començament del passeig de Valldaura i em va picar el cuquet. Necessitava menjar alguna cosa si no volia desmaiar-me. Dins el form una argentina que devia estar en la quarantena em va demanar que volia amb el seu accent melindrós, però de mal humor.
Vull un dònut de xocolata.
Algo más? - Va deixar anar la meuca amb una flema desdenyosa.
No.
Un euro con veinte.
No vaig pronunciar una paraula més. Sols la seva presència em molestava ostensiblement. No sabia per què però aquella dona em queia repatània a més no poder. Les monedes van caure sobre el taulell de vidre i ni la vaig mirar. Amb una mà vaig prendre el dònut i amb l'altre el canvi abundant d'un bitllet de cinquanta que la dependenta havia escodrinyat amb desconfiança, i vaig fotre el camp.

dimecres, 19 de novembre del 2008

Breu apología del perjur



D'habitud hom no dona crèdit a la santedat de la paraula, sorgida en línia directa de la boca de Déu a les nostres consciències recaragolades. Si aneu a preguntar als experts més prominents us asseguraran de grat que les velles supersticions ja no valen en la època materialista en la que vivim. Si antany, convençuts de la beatífica coerció que la paraula del clergue exercia en les seves carns pecadores, feien passadores les hores sota l'efluvi de sermons, avui amb més raó són els perjurs els que són escoltats amb reverència, car atorguen la tranquil·litat a l'ànima dels homes de bé i, sobretot a les seves butxaques.
El perjur; aquest traïdor de la santedat de la paraula, soscava la veritat seguint el model d'una esponja, al final tan porós que absorbeix tota classe fluids. El perjur és l'autèntic apòstol del capitalisme mafiós que afiança els governalls sobre el territori. Mitjançant l'acció d'aquests rol social indispensable per a la sostenibilitat del nostre present, és a dir, tota la infinitud de representacions que ens expliquen què i com està passant, el present adquireix una porositat extraordinària que els homes de bé saben aprofitar per a fer circular els seus fluids monetaris i sexuals.
Una definició no metafísica del perjur és complicada i en darrera instància impossible. La més allunyada podria ser la següent: Persona que diu mentides sota jurament. Cal afegir que pot tractar-se d'un jurament eventual, com el que s'obliga en un judici, o bé un jurament permanent, que es contrau en un moment i de per vida, com un jurament professional o lligat a qualsevol altre entitat religiosa o social.
Convencionalment dir una mentida és no dir la veritat. Si provem d'esclarir el que és la veritat i sobre quins valors és fonamenta trobarem un ventall d'institucions disposades, previ pagament de la quota monetària i/o espiritual, usualment les dues, a servir de pilar a les nostres asseveracions per estrafolàries que siguin: Trobem veritats cristianes, com ara que tot el que fem en la nostra vida és observat per un ésser omnipotent d'infinita benevolència que al final dels temps ens jutjarà i podria enviar-nos a l'infern. Trobem veritats científiques, per exemple la que diu que l'univers s'expandeix i es contrau. Podem trobar veritats islàmiques, com els milers de verges que esperen els màrtirs. O veritats monetàries, una de les més esteses afirma que no hi ha duros a quatre pessetes. En fi: Podem trobar moltes veritats.
El problema essencial és la incompatibilitat que genera la convivència dels diferents sistemes veritatius, que en alguns punts són incompatibles. A l'edat mitjana era usual convertir-se religiosament per motius polítics o de supervivència i seguir professant la pròpia fe, fet que permetia cotes de d'integració social impossibles a causa de l'odi entre les ideologies diverses.
El perjur fluïdifica la societat, flexibilitzant les rigideses a que sotmeten el camp social els juraments. És tan així que la força creativa del perjuri catapulta esportistes d'elit a nous rècord de velocitat, de resistència, elevant els sostre de les capacitats humanes i conreant un entusiasme escuet del públic per l'empresa humana. És la força de la firma d'un professional; d'un metge, d'un notari, d'un pèrit, d'un forense, etcètera. El perjuri forneix un espai de veritat, no un espai opac a ella sinó en contacte amb la veritat poètica. Crea la veritat amb el simple acte de firmar-la. Crea estats de comptes, de salut, crea circumstàncies, voluntats, passats, tots ells imaginaris, que passen a ser veritat per al present.
Oscar Wilde afirmava que la boira l'havien creada el poetes de tant encolomar-li propietats. Més humils, els perjurs creen espais de llibertat quotidiana. En certa manera el perjuri redimeix el present de la violència dels juraments i els judicis. Perjurem per escapar a a presó i a l'odi dels altres, perjurem per aconseguir sexe, favors, diners; ens perjurem a nosaltres mateixos veritables fantasies, finalment, per escapar a la por. I a vegades funciona.

divendres, 14 de novembre del 2008

Sonet entre dues respostes
















Convertim un peix en bandera
de la profunda carència dominical,
i que esbravi el gas de la beguda
alcohòlica refugiada entre les mans.

La llum que entra a la cambra
retalla mapes de desigs canviants.
Sobre la paret tota blanca
les ombres xineses hi xisclen.

Tot és una peixera que bull.
Hi floten ulls com meduses,
ganes de fer això i allò, i allò

que com la llet, fora de l'habitació
es tallen donant lloc a agres silencis,
truites verdes i amables abandons.

dimarts, 11 de novembre del 2008

NORMALITAT


Un es recupera de la malaltia. Sent progressivament créixer l'escalf i la força dins els muscles de braços, cames, coll, i tots els altres també. Es diu que l'endemà ja podrà sortir al carrer i gaudir de les delícies ciutadanes de cada dia. JA PUC TORNAR A LA NORMALITAT – penso, i de sobte un no sé què m'ensorra les il·lusions que m'havia fet com inflant un globus sense esforç. El derrotisme s'empara dels meus pensaments i un servidor sent de nou el glaç niar a les fibres més secretes del seu cos. La normalitat. Què vol dir aquesta paraula?

Normalitat vol dir que avui, dia de la tornada a la normalitat, m'he aixecat a les vuit i mitja i he esmorzat, he agafat el metro mentre encara estava adormit, he baixat al cap de vint minuts d'haver-hi pujat, he sortit a la plaça Catalunya i he entrat a treballar tres minuts abans de l'hora prescriptiva. Vol dir que he treballat de deu del matí a quatre de la tarda. Vol dir que com que segueixo sent igual de despistat que sempre m'he deixat el paperam tant de la baixa com de l'alta i no els he pogut entregar a la dona de personal. Vol dir que he dinat a bar Castells i després he assistit a una classe sobre la divinitat en Plató. Vol dir que en entrar a l'aula he vist durant uns segons una de les noies més boniques del món. Vol dir que estic rebentat mentre escric aquestes línies i faig glops de vi de la terra des de casa.

La normalitat és una mena d'afecció crònica que substitueix les altres dolències que els humans patim habitualment en cas que aquestes manquin. Com a malaltissa realitat, la normalitat presenta un grau elevat d'avorriment així com una manca de creativitat que espaordirien a qualsevol infant. No obstant, éssers de costums i de lleis, els homes moderns hem aprés a cultivar-la com qui cultiva cols o remolatxa i ens inquieta la manca de regularitat en la paga de final de mes (que no cap altre cosa). De manera que celebro l'arribada d'una fatalitat tan coneguda com comú, car sóc estúpid i ja se sap: Mal de molts consol de...

dijous, 6 de novembre del 2008

La grip

















L'amor és com la grip, s'agafa pel carrer i s'acava al llit
(ho diuen uns rumberos)

Passions gripals i deliris
i febres i deures i moltes
velles coneixences del cole
pescades un dia al facebook.

escasseja la pesca...

dimecres, 22 d’octubre del 2008

...




T'has despertat dins un cine. A la pantalla s'hi representava el duel entre homes uniformats d'una pel·lícula muda. La tensa música del pianista sonava massa suau per a una escena tan poc enfocada i malgrat tot misteriosa. El film no s'acabava mai però has esperat al final. En sortir havia deixat de ploure. Has tornat a peu pel carrer Corsega i entrat en una parell de botigues, només a mirar. A la cartera no hi duies ni un ral. De totes maneres, no t'ha agradat res; no haguessis comprat res. Has pres el metro a Diagonal. A l'andana una parella de rocabillys es besaven amb tendresa. Quan ha arribat al metro t'has assegut al costat de la finestra malgrat que dins el túnel a la finestra només s'hi veu la teva cara. Has obert el llibre que duies a la butxaca per a parapetar-te. Només has llegit una frase en tot el trajecte. L'has llegida fins a tres o quatre vegades però no la recordes. La parella de rockabillys s'ha assegut davant teu i s'ha estat morrejant amb delicadesa i luxúria exquisides. S'han separat quan tu baixaves. Havies de fer esforços per no mirar-los fixament. Un cop a l'estació de casa hi havia el teu company de pis que es dirigia al centre. Haguessis preferit no trobar-te'l. Ja estaves trist quan has baixat del vagó. Les escales mecàniques eren com sempre, també el carrer, el portal, la paret del replà, cada vegada més afectada per la humitat, que infla la pintura fent-ne berrugues. T'has assegut al sofà, has engegat el portàtil i t'has posat a veure vídeos porno d'Internet. T'has fet una palla i a la fi ha brollat líquid salat dels teus ulls perquè et sents massa sol.

dimecres, 8 d’octubre del 2008

parpelles de lletres



La nit respirava sordament com una dona embarassada quan vaig arribar a París. Quedava una hora de divendres que s'escolaria ràpida tot sopant. Suposo que no cal explicar gaire de la visita; amics, pintures i festa. Una casa ocupa de “luxe” a la rive gauche, un pis petit en un quart al costat del bulevard de Clichy, moltes llibreries...
No obstant va ser la visita d'una minsa botigueta de barri al costat de la plaça d'Abesses on em conduí la noia que m'allotjava. Era atapeïda fins a l'extrem, la que va fer les delícies d'un servidor. D'entrada duia preparada una simple pregunta de no tan simple resposta: Buscava literatura Croata, Montenegrina o Albanesa, o, en tot cas, Balcànica més enllà d'Imail Kadaré i Ivo Andric (l'accent tancat que duu sobre la cé no el col·loco perquè en el sistema d'escriptura del blog l'accent més la lletra cé es converteixen en una cé trencada). Malgrat que en un primer instant la resposta fou negativa un cartell que penjava a la sola columna de la llibreria va desllorigar un comentari nostre.
Al cartell hi deia:

Cher ami,
Il y a à la Rochelle
une vielle demoiselle
qui vient de se mettre
à l'art abstrait. Elle en
avait envie depuis long-
temps mais pensait que
c'était DEFENDU.

Gaton CHAISSAC


Arrel del comentari vam començar a parlar amb la dona. Ens va dir que ella no era la mestressa de la llibreria sinó una amiga que hi treballava de tant en tant quan aquesta havia de fer encàrrecs. Per contra, i presa per l'entusiasme que brolla de parlar amb gent que comparteix els teus gustos ens confessà que editava petites cartes postals i lamentà que l'editorial dels cartells i textos del Sr. CHAISSAC, de qui ens feu cinc cèntims de vida i obra purament autodidacta, no li permetés editar cap postal amb el seu text. Presa per l'emoció ens va regalar un llibre a cadascú i una postal. També contestà a la meva pregunta sobre el nom de la llibreria, que no havia vist en entrar o no recordava. Es deia ANIMA.
La situació havia esdevingut durant la conversa alhora deliciosa i insostenible i les presses van començar a aflorar, car cada minut de permanència era suspecte de motivar un nou regal i la dona no podia permetre's aquell luxe per bé que el moment li'l prescrigués. Jo em sentia obligat a comprar quelcom per bé que ella hagués lamentat no conèixer l'establiment tan bé com la seva propietària i no poder ajudar-me. A la fi però, en un darrer acte de gentilesa i generositat va dir-me:
Aquest l'estic llegint jo, però si t'interessa... Era un llibre de l'escriptor servo-croat Branimir Scepanovic (no escric cap dels tres accents que duu el cognom) anomenat L'estiu de la vergonya editat a L'Age de l'homme, i acte seguit tragué una altre petita novel·la del mateix autor anomenada La boca plena de terra, acabada de publicar en francès al número tres-cents de la magnífica col·lecció Motifs.
He llegit aquest darrer i m'ha semblat impressionant. En tot cas, vaig sortir de la minúscula botiga delectat per una amabilitat tan poc usual que fa de mal dir. Acabo de llegir la postal i no puc parar de repetir-me obsessivament el nom de l'editorial: Paupières de terre. Extrec un vers a l'atzar del llibre que em regalà: un rire incoercible. I somric.


**



Malgrat que no he trobat lloc al text per a anomenar-lo, i que no en puc dir res perquè no l'he llegit, deixo anotat que el llibre d'on he extret el vers del final del text, és Silence à vif de Mireille Fargier-Caruso. Ni l'editorial Paupières de terre ni la llibrería Anima tenen web, no obstant podeu accedir a certes ressenyes de la seva activitat si premeu sobre els links. Tant la imatge que acompanya aquest article com el gradient utilitzat per a el nou títol del blog pertanyen a Emil Nolde, de qui el Gran Palais ofereix una retrospectiva completa fins al gener.

Diari de viatge




Una vitàcora es construeix necessàriament amb el sentit de recorregut. La primera vitàcola de l'imaginari que compartim és la del vaixell. Allí s'hi anoten les latituds per on passa, els incidents a bord i els encontres amb d'altres vaixells, així com el que s'ha carregat i descarregat a les escales del viatge.
La vitàcola electrònica neix d'un esperit semblant que requereix un sentit de missió en la realització de la mateixa, per bé que aquesta missió sempre és externa a la vitàcola en sí. En aquest cas les comunitats de desenvolupament de software foren les pioneres en la utilització del diari com a mitjà, anotant les modificacions i problemes que el desenvolupament del projecte comporta.
La vitàcola personal, deutora d'aquesta tradició adquireix sentit sota la òptica del viatge vital; del viatge mental que du a terme amb poc o nul èxit l'habitant de la nostra societat. És doncs sota l'empara de la literatura de viatges i el diari personal mescolança impúdicament que es desenrotlla el pergamí digital que llegiu.
Amb aquesta intenció he afegit al blog un menú lateral on s'apunten els sons que estic escoltant; un menú que anirà mutant i que permet al pacient lector la possibilitat d'endinsar-se en el medi ambient de l'escriptura de la vitàcola quotidiana.

dilluns, 29 de setembre del 2008

Oració


Em faig la il•lusió, car no ho sé del cert, que en moments de desempara a la feina, i no sols; també fora d'ella, ens agradaria creure en aquell Déu que cobria amb la manta de l’esperança els seus adeptes. Potser llavors, enlloc de llastimeres peticions de conhort seríem capaços com el cap Koq, de cantar-li les quaranta malgrat ésser conscients que Ell farà sempre el que li donarà la gana. Potser és sols una il•lusió i sóc jo sol qui es sent sol. Potser jo sol cridaria, si creies que hi ha algú allí al damunt, aquesta pregaria que cava un sot al cel.


Oh, Déu!
Malgrat les pregaries amb que Et preguem
sempre perdem les nostres guerres.
Demà tornarem a lliurar una batalla
que serà realment gran.
Necessitem la Teva ajuda més que res en el mon,
I per això T’he de dir:
La batalla de demà serà dura i implacable.
No hi haurà lloc per a els nens en ella.
Per això et suplico:
No ens enviïs el teu fill.
Vine Tu en persona a ajudar-nos.



Oració del Koq, cap de la tribu dels Grikuas, abans de la batalla contra els afrikaners el 1876. Extreta del llibre de Kapuscinski, "La guerra de futbol".

dilluns, 22 de setembre del 2008

A tota màquina!







Un arxipèlag de l'hemisferi austral
neix dins el sòl que trepitjo.
Nòmada com jo, m'acompanya;
és la meva pàtria secreta,
de nom indesxifrable
que no coneix el bruixot.

Esbotzem junts l'ideal,
navegant en canoes pintades;
arcaics pirates tornats
del secà; de nou al mar.

– Capità: Us ordeno que
m'entregueu el control
de la màquina. Pont enllà
sou lliure.
El parlament l'impressiona
poc o menys que les faldilles
de palmera
de la vestimenta ritual.
No creu un mot; és un home modern.
M'he calçat la màscara
ferotge a l'ànima i ara danso
fet un brivall; escorxant cortinatges,
escopint als oficials,
vesant el vi tot bevent de tant en tant.


L'amenaço de veres:
– Faré caure galernes
embravides com teixons.
Plouran ànimes dins el brou
dels comensals i els grumets.
Correré per les cobertes nu a plaer
i, quan els vostres efeminats mariners
em trepitgin els talons,
el principal mastil faré meu,
escalant fins prop dels deus
per ser el penó vivent del casc
i menar-lo de dret al naufragi.

Esbotzem junts l'ideal,
navegant en canoes pintades;
sota una cridòria estrident
a la caça de belles princeses.

L'home em considera.
Encuriosit per tal torrent
de verbal espargiment
com ningú abans n'hi havia fet
desinteressat i pròdic obsequi.
– Bon home; se us veu molt embravit.
Mireu el mar – m'aconsella amb fè.
Pla com un espill,
quina serena gràcia
que dona a l'esperit;
Mireu com bressola
amb tendra audàcia
les sirenes i els dofins.

– Veig que vos no us feu ensurt
si es tracta de verbigràcia,
però us erreu ras i curt:
No sóc un bon home
i no teniu alternativa.
– I què en fareu, si es pot saber,
dels controls del transatlàntic?
On voleu anar? – Al fons del mar –
li responc, fent cara de matusser
i amb els ulls fits al radar.
– Vos no hi sou tot, home de món.
No veieu que les faldilles
no plauen gens a les filles
dels magnats que van a bord.
On és el vostre bitllet? Digueu!
On embarcàreu?


Descobrint-me l'armadura
mostro al xeic la dinamita,
que al cos porto cosida
amb esparadrap i cinta aïllant.
– No és cosa de broma – els advereteixo
– ja veuran quina cridòria,
quanta sang i poca glòria
que s'enduu si no em fa cas.
El patró, de cop, es desinfla
i fa senyal al comandant
per tal que passi com un lleó
pel cercle de foc que el bon domador
li para amb fermesa triomfal.

Esbotzem junts l'ideal,
navegant en canoes pintades;
arcaics caçadors otomans
amb patent de cors caducada.

– Deixeu-m'ho fer a mi – ordeno
– això de moure el control:
A TOTA MÀQUINA – els endego.
– Amb quin rumb?
Amb quin rumb? – responen a cor.
– A TOTA MÀQUINA – Crido.
– On anem? Ai Déu meu!

Miro fixament la massa
tenyida de victòria i de roig
sense poder reprimir el goig
ni les ganes d'aventura.
Les mil virolades cares
que reflexa l'oceà
em captiven avares
i no em deixen respirar.
– Quin rumb? Quin rumb?
S'impacienta la tropa.
– Senyors i senyores totes:
Rumb L'HORITZÓ!
Atrapem-lo! Ja és l'hora!

dilluns, 15 de setembre del 2008

La Sagrada Família; impediment i metàfora de l'alliberament català.

per Gerard Tarrés.


Avui cedim la paraula a Gerard Tarrés, polítoleg i asagista, que ens regalarà un alàlisi de la situació de l'alliberament català:







Adèu Espanya!
Joan Maragall


Certes zones de la ciutat ja s'han lliurat al poder colonial estranger, com a mínim si la conjuntura actual es perllonga seguint la voluntat de la gent que mana. No obstant, ja a l'any 1929 i probablement també amb anterioritat podien llegir-se en pàgina impresa observacions com les següents de Carles Soldevila: “Tothom fa guies a fi d'orientar els forasters (avui en diem turistes) que venen a Barcelona; n'hi ha a dotzenes, n'hi ha de totes les grandàries i de tots els colors”1. Podem sostenir en conseqüència que l'afer no s'inicià, com volen alguns catalanistes crèduls de les paraules dels respectius cacics, amb el desarrollismo i el destape franquistes, dues paraules, dit sigui de pas, que comencen amb la lletra D, fet que, a dir veritat, no té la més mínima importància. Cal establir l'aflorament de la tendència al començament del S. XX, juntament amb el noucentisme, el desenvolupament del pla Cerdà i l'esclat del catalanisme cultural i polític. El franquisme, en tot cas, hauria congelat amb violència i fam de postguerra el que ja era força viu abans de la II República.
Soldevila, emperò, no deté el discurs en la constatació d'aquest fet, sinó que desencalla de seguit un greuge comparatiu que els oriünds pateixen a Barcelona i, per extensió a la resta de ciutats atractives per a els visitants. No discutirem aquí el parer castellà procliu a associar catalanisme i queixa ni reclamarem propietat sobre cap litigi, per flagrants que ens semblin alguns fets recents. Si he utilitzat aquest concepte és per la tenacitat de la seva forja i perquè malgrat d'altres pobles no el tinguin a mà, per haver estat històricament menys estafats, el pateixen amb igualtat de condicions a cada ciutat pagada pels flaixos de les càmeres digitals.
El que denuncia l'any 1929 el llavors jove escriptor és el següent: Hi ha moltes guies de Barcelona “Però ningú no s'ocupa de guiar els barcelonins dins llur pròpia ciutat. M'ha semblat una injustícia i fins una imprudència”. Soldevila segueix l'argumentació adduint la necessitat de saber com presentar la ciutat a amics, coneguts o clients, menes de gent diferents però que en el desagradable cas de romandre, per feina o misèria, tot l'estiu a la ciutat, és probable que haguem d'acompanyar a monuments, sales de concerts o d'altres atraccions que d'habitud no freqüentem. L'articulista formula ensems el convenciment que aquesta mancança pot solucionar-se i que l'activitat dels cicerones pot esdevenir un “noble ofici que té alguna semblança amb el del pintor i del poeta, amb el del producer o el del metteur en scène2”.

Introduïts ja en l'ambició de “crear una ciutat més interessant que la que veiem cada dia en el tràfec dels nostres negocis”3, ens deurem de sobte als monuments. Les atraccions de la ciutat esdevindran els pols gravitatoris dels nostres passos, i sens dubte l'obligació jeràrquicament més elevada serà, bé per convicció bé per petició; anar a la sagrada família.
Els passos del darrer poeta nacional (segons Papasseit); el gran Maragall, també es sentien atrets sovint cap a la monumental obra gaudiniana, tot i fer-ho per motius divergents. Vint-i-tres anys abans que Soldevila es preocupés pel mètode òptim d'exhibir la ciutat, Maragall escrigué, entre d'altres texts, un article en la llengua de Castella que el burgès Diari de Barcelona li publicà el dia de Sant Josep de 1906. S'intitulava “En la Sagrada Família”4. En ell, el poeta, camuflat amb pell d'articulista, exhortava la població a visitar el temple tantost com es disculpava per l’afecció a constituir-se en peticionari de diner per a l'obra, com havia fet amb anterioritat en d'altres articles al mateix periòdic i ho a amb aquestes paraules: “Cualquier camino que hubiésemos emprendido, yo creo que habríamos venido a parar a este dichoso templo”.
La fascinació sincera del poeta impregna les frases tot i ésser robustes i foranes, emulant avant la lèttre5 la quotidiana experiència d'explicar en llengües estrangeres diverses la idiosincràsia d'aquesta o d'altres manifestacions culturals nostrades.
“Un templo que todavía está naciendo es fascinador...” declara amb convicció. De fet, malgrat l'actitud peticionària de fons que s'expressa netament en l'oració imperativa “Dad más”, haguda compte que l'obra “aguarda la caridad para hacerse visible”, tots els elogis que professa a la catedral es dirigeixen a la seva extraordinària buidor. “Hay árboles dentro del templo y pájaros que vuelan” i encara més important, “hay pobres, que es lo primero que un templo necesita”. Prossegueix d'aquesta guisa i declara a la fi que “En este templo hay más luz dentro que fuera”.
Tot i que estaria sobradament justificat no recuperaré en aquesta exposició la denuncia pel acte denigrant que l'edifici rep mans d'una colla d'arquitectes incompetents, ni reclamaré que el temple segueixi apareixent al vianant “como una gran ruina, o como un palomar” on realment volin coloms a l'alçada de es agulles i hi facin niu. Aquesta venerable causa ja l'han adoptada en Boigas i alguns amics seus, tant de l'Ateneu com dels que ha conegut en nombroses festes privades de càtering imponent.

Cap a on aniran els trets? Cap a la crítica trillada del japonès com a humanoide desposseït de sentiments? Envers una marcat deliri milenarista que pregoni el temple per seu d'un novell culte panteista que anuncií amb fervor la proximitat de l'apocalipsi? Canviaré potser de tema amb brusca cobdícia i defensaré l'actual estat de coses? Senyors; en aquesta ocasió i tenint ben present el rodolí de Carner sobre el tema6, em proposo explicar-vos, després d'aquesta recapitulació sumària dels d'alguns antecedents que hem dut a port, la relació metafòrica existent entre la construcció del temple expiatori de la Sagrada Família i l'ambició d'independència política i cultural. Aquest cas particular ens arrossegarà de ben segur envers una reflexió més amplia...
Dins el manifest “CONTRA ELS POETES EN MINÚSCULA”7 Papasseit atorgà a Maragall el rang de darrer poeta nacional de Catalunya. Analitzem doncs, a mode d'advertència, un fragment de l'anteriorment citat article de Maragall: “La cuestión no está en que yo me explique mejor o peor, sino en recordar, siempre que viene al caso que nuestro espíritu está empeñado en la obra de ese templo (...)”. De primera mà sembla que el poeta recalca la seva modesta capacitat expressiva per magnificar el missatge profètic posterior que uneix inextricablement l'evolució del nostre esperit a la de l'obra. No obstant, l'excusa inicial del fragment admet àdhuc una interpretació més oculta que posteriorment es convertí en divisa del socialistes capitanejats pel seu net. A saber: És igual si m'expresso en català o en castellà, el cas és que puc parlar de l'esperit de la nació amb autoritat versemblant, i que aquest està unit al progrés del temple.
No sols els diaris es publiquen encara en castellà amb el col•laboracionisme dels poetes de torn; ara ja ni nacionals ni, a dir veritat, poetes, car els manca el romanticisme i la fe que Papasseit havia establert com a criteris per a opositar a tan elevats llaurers, sinó que l'avenç en la confecció del temple són magres i pèssims. Però la situació ha evolucionat notablement amb l'expropiació que el patronat del temple ha efectuat en nom de la bona gestió i els guanys derivats del turisme. Ara ja no es pot passejar per l'interior del temple sense ésser sancionat amb una terrible multa que anomenen entrada. Els cristians no estan d'enhorabona, els Barcelonins tampoc. No oblidem, a l'acabar el paràgraf, que els socialistes són els qui han aprovat el pas de l'arma vexatòria espanyola (AVE) just per sota el temple, arriscant-se en iniciar una aventura decostructivista que converteixi el temple, efectivament, en la ruïna que l'avi Maragall pressentia.
D'altra banda, la reacció dels coetanis de Gaudí no fou tan entusiasta com la de Maragall. L’excés en les formes arquitectòniques i el barroquisme naturalista de les ornamentacions generaren encesos debats entre els detractors de l'obra i els seus entusiastes. En qualsevol cas l'arrauxada manca de modèstia del projecte, que sols reduïa en alguns metres l'obra divina en dictamen de la fe cristiana de Gaudí, provocà en certs comentaristes com Soldevilla l'efecte que el caràcter de la població quedava marcat ad aeterno per l'ambició d'assolir explicacions per aquell fenomen que depassava amb escreix la racionalitat.
Dins les instruccions per a presentar la ciutat als forans Soldevilla imagina una escena possible: “En passar per davant de La Pedrera, somrieu amb aire resignat i senyaleu.
 Què és això? - Exclamaran els Kaufmann a cor.
 Encara no ho sabem ben bé – els podeu dir –. L'edifici té més de vint anys d'existència... No obstant, els barcelonins no acabem de saber què dintre és...
 Però... algun objecte deu tenir?
 Naturalment, és destinat a habitació... Hi viu gent; s'hi lloguen pisos... Vol ésser, realment, una casa de lloguer... Però, ho és?
 És estrambòtic...
 És l'obre d'un arquitecte indiscutiblement genial, però d'un g molt personal. Ara, si us sembla, ens arribem a veure una altre obra seva... Sagrada Família, catedral en construcció... i donarem per acabat aquest capítol.”

L'escriptor acompanyava aquests fantasieigs amb possibles maneres d'actuar davant l'estupefacció del visitant. Què dir si no li agradava.. Què si sí... Avui, hi ha hagut importants canvis en la recepció de l'obra de Gaudí. No sols és difícil que un turista us en faci un fàstic, fins al punt que afirmacions sostingudes per Soldevila, com ara que les joves generacions no l'aprecien gaire o que cal parlar-ne “talment com qui deplora una desgràcia de família”, sonen absolutament anacròniques. No obstant el fet que la Pedrera hagi convertit en oficines i la Sagrada Família en temple absolut del turisme nipó, la pregunta segueix en peu: Algú sap què és això?
La meva tesi, que amb benevolència i niciesa regalo al lector que hagi assolit aquesta cota del text, interpreta amb fanatisme la segona part de l'asseveració maragalliana. Efectivament l'esperit català i la Sagrada Família estan compromesos com marit i muller; fins que la mort els separi. La primera part de l'argument, la d'explicar-se bé o malament, crec haver-la satisfet abastament i, pel que fa a Maragall, la bona fe s'imposa davant els ancestres, sobretot aquells que han arribat a escriure més de dos versos contundents.
Donada conta que la caritat dels adinerats autòctons és ben esquifida, motiu pel qual el temple expiatori resta i restarà inconclús, i seguint el paral•lelisme podem imaginar que la seva voluntat catalanista (que suposa un cert risc econòmic) tot i ansiejar una “casa gran” no abasta somnis catedralicis, motiu pel qual malgrat no voler caure en la reiteració em veig forçat a escriure que la independència resta i restarà inconclusa. Podem deduir confortablement d'aquests fets que la traïdoria dels catalans rics no ens permetrà assolir la independència de manera anàloga a com no feu possible la magna obra sacra de Gaudí. Si n'haguéssim de fer una divisa per a pintar en murs escriuríem “Burgesia = Ni llibertat ni salvació”. Però com que ens guia l'ànim instrucció em limitaré a delinear el cercle viciós per on corre, com un hàmster engabiat, l'esperit català:
Un: No serem independents si la Sagrada Família no s’acaba
Dos: No s’acabarà la Sagrada Família si no esdevenim independents.

Recorrent al vocabulari polític clàssic podem afirmar que els millor qualificats per combatre el cercle viciós burgès que ens atrapa són els socialistes. Cert és que després del 39 han perdut llustre i que ara semblen simples oficinistes atrafegats i cobdiciosos, però no hem de subestimar la famosa conspiració Socialista-Judeo-Masònica i les seves xarxes.
Com deia d'esquitllada més amunt potser un pervers pla socialista operi des de fa temps per desarticular la clau en doble pinça que tenalla els catalans. La solució més obvia a el problema d'un cercle viciós que té dos pols és neutralitzar-ne un. D'aquesta manera les dues oracions precedents es transformarien en:
Un: Com que hem assolit la independència donem gràcies a Déu acabant el temple.
Dos: Com que hem acabat el temple Déu, agraït, ens arregla la independència.

Malgrat que sembli que hi ha dues solucions sols una és segura: La primera. La segona, que sembla ser la més majoritària, presenta un problema greu: Encara que acabem el temple d'això de la independència als espanyols no els en convenç ni Déu. Per tant, sospito que els afanats socialistes planegen sacsejar el primer dels principis atacant, precisament un dels sos pols. Només un sotrac anímic d'escala nacional, més gran que les apagades de Barcelona o els problemes constants i dramàtics de rodalies, pot crear la necessitat suficient d'independència per què el poble surti al carrer en massa i demani el que és seu. Aquest efecte sols un esdeveniment pot produir-lo a Catalunya: L'esfondrament de la Sagrada Família.
Estic d'acord que aquest eventual succés no desembocaria en una demanda immediata de llibertat, però el desgavell d'emocions seria tan fort que rodarien caps. Primerament els dels socialistes, autèntics agents dobles catalanistes infiltrats al PSOE, que arrossegarien amb ells el partit. Posteriorment els dels traïdors burgesos. Car la turba de pobres (recordem-ho; el més important per a un temple), encegada de ràbia clamaria venjança per la desaparició del temple (recordem-ho, el més important per a un pobre). La impressió de la catedral enrunada seria un ultratge tan gran a la ciutat... El seu caràcter, místicament unit al de l'edifici, canviaria per complet i, donat que seria més necessari que mai un gest d'autoafirmació, sols la independència podria evitar que el caos anarquista tornés als carrers.
Amics socialistes, quan dieu que sou els veritables catalanistes jo us crec.
Ànims. Endavant!

Visca Catalunya Lliure!


Barcelona, a 12 de Juliol de 2008.

1 L'art d'ensenyar Barcelona, Carles Soldevilla (1929).
2 Les cursives són seves.
3 Les cursives són seves de nou.
4 En la sagrada família, Joan Maragall, al Diario de Barcelona del 19 de març de 1906.
5 Seguint amb educació l'estil cursiu de Soldevilla incloc aquest minúscul homenatge a la seva dèria. Aquesta vegada les cursives són meves.
6 Carner diu de Gaudí:
“Arma un temple a Sant Martí
que mai més no tindrà fi”
Dins l'Auca d'una resposta del senyor Gaudí, a Auques i ventalls, Josep Carner (1914).
7 Contra els poetes en minúscula. Primer manifest futurista català. Joan-Salvat Papaeit (1920)

dimecres, 10 de setembre del 2008

Un casquet ràpid i a casa

(reflexions matutines IV)

Que s’ha de fer quan hom és en un cert estat de gràcia? Aprofitar-lo i córrer a fer el màxim sota la bona estrella. Així ho he fet i he acabat l’examen amb mitja hora d’avançada. Em pensava que duraria dues hores, al final era només una perquè el professor està cardat i l’han d’operar i ja no aguanta aquests trotes. En total hi he esmerçar dos quarts i he emplenat dos fulls, quatre cares.
Malgrat la facilitat de la pregunta (si s’ha llegit el llibre prescriptiu) sobre Kant i certs problemes que planteja en la constitució dels objectes de coneixement, els estudiants m’han entrellucat amb cara de pensar “imbècil!”, i el professor ha calmat el gest de menysteniment en descobrir l’extensió de la resposta.

Ara bé: Al marge del cas concret d’aquest matí, per què hom suposa que s’ha d’esgotar necessàriament el temps de la prova. Si ja no se t’acut res que no sigui dubtós i accessori el millor es entregar els fulls i estalviar-te la temptació de cagar-la.
I, una vegada has fet el que et pensaves que seria un examen de dues hores en mitja, pots escriure aquesta breu notícia o fer-te una palla, i a continuació tornar-te’n al llit.

Per anar a
Reflexions matutines I, Maitines, pitja AQUÍ

Reflexions matutines II, Pensar en dejú, pitja AQUÍ

Reflexions matutines III, Diré el mati per dir tot el que em carda, pitja AQUÍ

dijous, 4 de setembre del 2008

dimecres, 27 d’agost del 2008

Diré el matí per dir tot el que em carda

(Reflexions matutines III)

Amics i amigues; arriba el setembre amb el seu escàs devessall de plaers. Un d’ells és l’encomiable segona convocatòria universitària a la que concorren els menys astuts però més perseverants alumnes. I heus-me aquí; a la biblioteca de la universitat, vestit amb la jaqueta la darrera setmana d’agost mente, a fora, el sol brilla, els ocellets fan piu-piu i aquell sobat etcètera que de sobra coneixem. Però noi, a dins fa un fred que pela perquè l’aire cau a plom, gèlid com un alè mortal, i un servidor ja està prou encostipat; que entre el metro, el curo i la pesca marinera l’estiu ha estat ben fred i ja ni el cafè amb gel ve de gust.

Retornem emperò, després del necessari i repatani excurs precedent a l’afer que havíem tot just encetat. És època d’exàmens pels que, com jo, no van fer amb total aprofitament la temporada regular i que segurament en aquesta segona tampoc acabem de fer net. En tot cas, anem a la biblioteca i esmercem les hores del matí en realitzar els bords exercicis que els professors ens reclamen.

Avui toca, en el meu cas, refer un treball que va ser qualificat amb un escàs quatre i mig. Jo no pretenc que sigui una tesi brillant ni un assaig de bandera. Un aprovat em serveix. I penso: Cony, si només he de pujar mig punt. Vinga home que això està fet! Però la realitat és diferent, car corregir és encara més avorrit que escriure, i ja no es tracta que la matèria en qüestió (l’ascens de la matemàtica teòrica en les societats alfabetitzades de l’hel·lenisme) em sembli d’un interès limitat, sinó més aviat que el procediment necessari per dur endavant la tasca s’assembla força a regirar els vòmits d’un malalt per trobar què li ha fet mal. I, de fons, un sord menyspreu em dicta: Se me’n fot què li ha fet mal! Però l’he de reprimir, perquè el treball m’és igual però la nota la necessito.

Total, que estic aquí, escrivint al bloc després d’un parell d’hores de treball, esperant que escriure quelcom no enverinat mortalment amb l’estultícia tecnocràtica que exigeix el professor com a estil de redacció del treball em rescabali els gambals, doncs entre la filosofia de la ciència i la ressaca em tenen content!

Per anar a
Reflexions matutines I, Maitines, pitja AQUÍ

Reflexions matutines II, Pensar en dejú, pitja AQUÍ

Reflexions matutines IV, Un casquet ràpid, pitja AQUI

dimecres, 13 d’agost del 2008

AAAA














*///+*
kiloprim
>ÇçÇç:>
∙)(.∙)(.

.Ä∙
¿∙!
>∙<
,.,.,.,

~.~∙~.~.~∙~.
[[]>]>--------------------->
>+<:∙:+
~\~(.(((∙)!


*

divendres, 8 d’agost del 2008

INSECTE


No vull rallar-vos més del compte ni haver d’explicar-vos veritats com ara que la lectura dels poemes d’aquest senyor m’ha arrencat exclamacions de joia, peruqè el primer uns desencisaria i el segón no arribaríeu a creure-ho. Deixo, per tant, un simple poema davant els vostres ulls per que valoreu per vosaltres mateixos:

INSECTE

Em mires com un entomòleg
Mira un insècte
Clavat en una agulla.
En veritat sóc l’insècte,
Però vivent:
Menjant i copulant
Per sobreviure.
No hi ha temps
Per aturar-me a contemplar
les formes que s’assemblen a la meva.
Tot és irreversible:
viure i morir.
S’em complica,
Però, l’afany: he de saber què sóc,
on vaig, per què?
Massa preguntes
per intentar contestar-les
en vol rasant, tot fressa d’èlitres,
brevíssim, sobre l’aigua.


Joan Vinyoli

Podeu trobar l’obra completa d’aquest senyor a Labutxaca per uns 10€.
Malauradament el programa d'esdició del blog s'ha menjat l'espai buit que feia que certs versos, trencats, comencèsin amb retard

dijous, 7 d’agost del 2008

No us ha passat mai... ?


No us ha passat mai que, sense haver trencat plat ni tocat sou, teniu la impressió que heu d’anar amb sigil en les accions més insignificants? Talment com si el mon fiscalitzes els vostres gests en busca de càrrecs contra la vostra persona? Llavors us comporteu com amics de conxorxa, com amotinats secrets en presència dels homes de confiança del capità. Qui sap-lo…

Aquest pensament impertinent es resisteix a dissoldre’s com caldria en la monotonia gris del quotidià. És un pensament absurd; ho sé, però malgrat tot, prou astut per sobreviure’m dins el cap.

No sé si us ha passat mai...

divendres, 1 d’agost del 2008

Textualisme casolà













ACUDIT
NACIONAL

..............
Ç.............
...Ç..........
......Ç.......
..........Ç...
............C.
...........~C.
...........~..
...........~..
N........~....
...N.....~....
......N..~....
..........N~..
..........Ñ...
......Ñ.......
..Ñ...........
Ñ.............
................
......fi.......

*


Aquesta i d'altres poesies textualistes apareixeran properament en un volum anomenat Safari.

dijous, 24 de juliol del 2008

Anem a pams...


Anem a pams: L’altre dia vaig veure en un dels estants d’una llibreria del centre una edició recent del text “L’art d’ensenyar Barcelona”, que Carles Soldevila publicà l’any 1929 detectant una necessitat creixent de la ciutat: La de ser ensenyada, mostrada, venguda com una obra d’art. No en va Soldevila exclama que aquesta mena d’acció del cicerone pot esdevenir “un noble ofici que té alguna semblança amb el de pintor i del poeta, amb el producer o el metteur en scène”.

El text em va fer gràcia i vaig prendre de la pila un exemplar, al qual vaig donar una giragonsa a fi i efecte de veure’n el preu. Llavors arribà l’esglai de les dues xifres: 10€ per un fulletó de seixanta pàgines!

He, necessàriament, d’irrompre amb una lleu digressió encaminada a execrar la recent política editorial de la publicació d’opuscles mínims a preus de llibre. Comprenc a la perfecció la motivació crematística de les tals publicacions, essent la relació de benefici per pàgina que n’extreuen els editors fins tres vegades superior a la d’un volum gruixut.

Heus aquí les xifres de la comparativa, que qualsevol, bé per malfiança del que un servidor exposa bé per passatemps matemàtic, pot corroborar de manera senzilla:

El volum anomenat “Fulls de dietari. Una antología” consta de 441 pàgines i costa 20€, cada pàgina val, en conseqüència, 0.04535€. La novel·la “Fanny”, tot un clàssic de les lletres catalanes contemporànies, consta, en l’edició de 62, de 152 pàgines i costa 11.50€, cada pàgina val, en conseqüència, 0.07566€. En darrer lloc observem el preu per pàgina de l’edició que llibres de l’Índex fa de “L’art d’ensenyar Barcelona”. Consta de 60 pàgines i costa 10€, amb el que surt un preu per pàgina de 1,66667€.

Veiem com els editors, enlloc de publicar d’altres texts oblidats de l’autor prefereixen agafar un breu i, mitjançant una bella coberta, fer negoci del bo. Car tothom sap que la literatura no convé als pobres, car elaboren idees desavinents i es frustren al descobrir hàbits elevats.

Malgrat el mal negoci que feia vaig acabar per comprar el fulletó corromput per una minsa paga doble que feia poc m’havia estat feta efectiva. Vaig desar-lo dins la bossa de cartró i el metro em dugué túnel amunt fins a Valldaura, on es dreça modest l’edifici on visc.

Quan vaig extreure de la bossa em meu magre festí per examinar-lo amb deteniment i, si s’esqueia, encetar-ne una lectura ràpida, vaig descobrir que un notable de la ciutat hi ha via estampat un pròleg interessat i partidista, sobretot partidista, signat per Xavier Tries. Per si els incauts no sabesin qui és el personatge ell mateix se’ns descriu en tercera persona com segueix: “Xavier Tries és candidat de CIU a l’Ajuntament de Barcelona. Barceloni que gaudeix passejant i ensenyant la seva ciutat, Xavier Tries compta amb una sòlida carrera professional i política, com a metge-pediatra i com a Conseller de Sanitat i de la Presidència de la Generalitat després. Es presenta a les eleccions municipals del 27 de maig de 2007, amb l’objectiu de convertir-se en el nou alcalde de Barcelona”.

No cal ni dir que tal pamflet electoral dins el pròleg d’un llibre pretesament literari no s’escau. En toto cas les sorpreses que el sotsdit llibre de Soldevvila em produí no s’acabaren amb la fulgurant presentació de’n Xavier. Però com que vaig mancat de temps demà o passat ja us ho explicaré.

Servidor;

dijous, 17 de juliol del 2008

Llibres de vell

Toca encaminar-se a una llibreria de vell. Remenar a les piles de pàgines com al mercat de Canovelles malgrat que hi manqui la gitana de torn que crida allò de “Vinga Maríes! Al remeneo!”.
Toca, però, enlloc de deixar-se endur per la intuïció de cadascú, cercar un llibre curt, sorprenent i franc. Un llibre escrit en contra de la complaença que empeny filòsofs i escriptors a agafar la ploma, a aporrejar el teclat.

Hom pot esgrimir que l’escriptura no és complaent per quant no és conforma amb el buit i trama explicacions, reals o fictícies, sobre el mon. No obstant, no s’ha de confondre la mandra i la complaença.

Ben cert és que al sofà, amb una cervesa a la ma i la tele engegada poca necessitat literària experimenta el cos. Però en situacions de manca d’alcohol i de ficció, quan ens adonem que la realitat apreta i que no saben com prendre’ns-ho, llavors escriure una bona tirallonga d’explicacions pot ser crucial per a poder dormir plans a la nit, quan el monstres ixen de les ombres. Aquesta és, precisament, la feina dels filòsofs segons Clement Rosset.
Us recomano que busqueu aquest llibre a les llibreries de vell, car de nous, no en fabriquen (en castellà no, en català tampoc).

En Castellà: El principio de crueldad, Clement Rosset. Ed. Pre-Textos 2002. EAN: 9788487101977. Descatalogat (de moment).

En Francés: Le pricnipe de cruauté, Clement Rosset, Ed. Gallimard. EAN: 9782707311801 Disponible.

dimarts, 15 de juliol del 2008

Maledicció

(reflexions matutines)
Uaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!! Maleits siguin! Tots els marcuians que pululen, s'arroseguen, babegen, demanen, palppen, parlen, es despertein i aconsellen, Maleïts tots els vius i els morts que se'n van sense donar mai les gràcies.

dissabte, 5 de juliol del 2008

Lectures d'estiu: Filosofía profana

Estic d'acord amb les dues opinions generals que diuen, primer que la filosofia és farragosa, i segon que a l'estiu cal envoltar-se de coses lleugeres. A primera vista, doncs, la lectura filosòfica sembla haver de relegar-se lluny de l'estiu, preferntment a l'hivern o, com a molt d'hora, cap a començament de tardor. No obstant certs títols atrauen la mirada fins i tot a l'estiuejant més enfervorit.
No és freqüent, però a vegades els filòsofs dirigeixen la mirada fora del recinte dels propis sistemes per tractar de dilucidar aspectes de la vida humana més quotidiana. Sovint s'ha considerat aquests assaigs obres menors. A vegades fins i tot els mateixos autors s'han avergonyit d'elles i alguns, com Kant, les han publicades sota pseudònim. No obstant és innat en l'home relaxar-se i abandonar a estones l'heroisme de les obres atemporals per incidir en la realitat dels seus contemporanis, de manera anàloga a com els sermons, tot i pertànyer a la pràctica religiosa canvien el rigor de les demostracions teològiques pels consells i les opinions del dia a dia. I... Què no poden aquestes agudes mirades sobre una matèria tan viva!
Aquesta mena de filosofia de gènere, limitada d'una banda per l'assaig de Montaigne i d'altre per la boutade o broma intel·lectual de De Quincey, antecessora dels "How to" i els llibres d'autoajuda moderns tant com de les entrades enciclopèdiques, obre un fabulós catàleg de temes on sempre pot amagar-s'hi la sorpresa. Per ventura la filosofia actual no és, en certa manera, filosofia profana?

Per veure una bibliografía no exhaustiva pitgeu AQUÍ.

Per veure algunes portades d'aquesta selecció, elaborada per a La Central, AQUÍ

divendres, 4 de juliol del 2008

El rei sol

(asumptes de família)

El mar com una taca d'oli; planísim. Dins una canoa inflable i equipat amb un flotador d'aneguet em deixo endur, tot contemplant les altures amb expressió contrariada. El mar brilla amb un deix celest, com si l'aigua fos vaporosa. La cara de fascinació abstreta brilla, en certa manera, dins el requadre, com una mena de sol. Potser tots els nens tenen aquesta mena de cara-de-sol, potser per això tenen el un poder d'atracció tan gran. Tothom mira els nens; a l'autobús, al carrer, a la platja, com si les expressions del semblant dels infants fos un punt de fuga per on fugir del seu mon adult. Un punt d'escapatòria al que es deuen i que denoten amb els apel·latius amb que tracten els petits.
El meu rei o el meu sol, el rei de la casa; mots que havia escoltat tantes vegades, quan era petit, i que en créixer es feren cada vegada menys freqüents, fins a restar en la memòria tan dèbils com el record dels somnis a migdia. Sé que la meva avia em deia el meu rei o fins i tot, ... em fa una mica de vergonya dir-ho, el meu reietó, però tot i així no acaba, per a mi, de ser quelcom real que afecti la meva existència.
He estat un monarca seguit amb devoció; un astre. Sé que deus pensar que peco d'immodèstia però si recordes una mica la teva infància t'adonaràs que tu també has estat una deessa. Tots hem estat monarques d'un regne on governa el més petit de la casa. Intueixo en la fotografia l'aire carnavalesc d'aquesta comitiva reial. Un portador de mans envellides per les llengües de l'astre empeny la canoa imperial. No pujo de rang sinó per a dir que de nen tot l'univers era a conquerir.
Créixer no és altre cosa que ésser destronat i assegut en una cadira, com la gent vulgar. L'altre record que la instantània m'evoca és més un compost de coses que m'han explicat que una vivència, o sigui que ben fàcilment podria ser titllat de simple literatura.
La que em va ensenyar a nedar fou la meva avia materna, la iaia pili, i ho feu al mar. M'aguantava amb les mans com si fos una safata per tal que no m'enfonsés i, mentrestant, donava voltes com uns cavallets. La sensació devia ser prou emocionant perquè li vaig agafar afició i, mica en mica, em va anar subjectant amb menys força fins que ja ho vaig poder fer sol, i en anar fent-me gran somiar que esdevindria un tritó.


Aquesta entrada ha estat reciclada pràcticament sense modificacions. Va aparèixer per primera vegada al blog ínitim "La nuvolosa qualitat dels somnis" ara fa un any. En record de les motivacions d'aquell blog, tot i estar-ne lluny, el publico de nou.

dimecres, 2 de juliol del 2008

Pensar en dejú

(reflexions matutines II)


Surts de casa massa d’hora pels teus propòsits. Ni tan sols es tracta d’una malaltissa recaiguda vers el credo secular dels refranys. Un motiu molt més prosaic t’ha empès al carrer: Ha vingut el lampista. T’has hagut de llevar i obrir-li la porta. Això ha estat a les nou. Ha tallat l’aigua. Ha començat a picar contra la paret amb una escarpa per obrir forat i accedir als conductes de plom que ha de substituir amb tubs de coure. Quan has sortit al carrer t’has adonat d’una cosa.
No has esmorzar. Res de res: Ni un mos. Les frases que aconsegueixes articular son senzilles i palmàries, caient com el cops de martell sobre les teves orelles adormides. Tan se val i puges al metro, baixes al centre i et refugies en una d’aquestes estances urbanes que donen cabuda als desemparats:
Oh biblioteques! Oh Universitats! Les vostres sales són calentones a l’hivern i fresquetes a l’estiu... Bé, ja n’hi ha prou de lloances.
Notes el teu estómac buit, massa buit. Però ja et trobes davant de la pantalla. La sala d’ordinadors, desacostumadament buida, indica l’arribada de les vacances.
Durant uns segons t’atures i espies la buidor de la sala, les cares dels pocs que ens hi estem sonen a turista, no a estudiant dels que normalment l’omplen a vessar. I, motivat per aquesta escolta de l’entorn reflexiones uns segons sobre el que Deleuze anomena índexs. Aquestes petites variacions que ens donen idea de desplaçament en el temps. Senyals que ens situen dins un calendari que actua fora del cicle setmanal i que s’utilitzen abastament al cinema. Intentes omplir-te d’ells, amarar-te’n fins al moll de l’os però segueixes tenint gana.
Llavors el curs de la teva reflexió gira bruscament i es topa amb la piràmide de Maslow. La seva ombra allargada sumeix la sala en una penombra vaporosa. La planta és tan imponent que les arestes, al principi, amb prou feines sembla que ascendeixin. I de cop tota ella, amb els diferents pisos (que algú ha pintat de diferents colors per mor d’una fàcil comprensió), es transforma en un croissant de xocolata acabat de fer.
T’adones aleshores de la idea rectora d’aquesta divagació matutina: Reflexionar en dejú esmola el pensament metafísic, però tu prefereixes pensar amb la panxa plena.


Per anar a les
Reflexions matutines I, Maitines, pitja AQUÍ
Reflexions matutines III, Diré el mati per dir tot el que em carda, pitja AQUÍ
Reflexions matutines IV, Un casquet ràpid, pitja AQUI

divendres, 27 de juny del 2008

Vermell, taronja i groc


Cap mena d’interès em lligat intrínsecament als esforços de la gent per entomar la fins fa tres dies monstruosa crisi econòmica a base de futbol. D’altra banda, no em sento lliga a cap bandera i molt menys la espanyola. Per últim, el futbol no és cap dels meus ocis de manera que no tenia cap mena d’interès a parlar de l’esdeveniment esportiu que aquests dies s’està duen a terme a Àustria i que tots coneixeu de grat o per força. De fet, ni tan sols en el campionat de lliga segueixo ni simpatitzo amb cap equip.
Com dic, fins fa poc creia que no era de la meva incumbència. El fet que ni el futbol ni Espanya m’afeccionin no era motiu suficient per posicionar-me en contra del pueril patriotisme que infecta la nostra població, ans al contrari; el silenci semblava la millor via d’expressar el meu rebuig, però malgrat haver esmerçat un gran esforç en mantenir la calma, lamentablement no n’he estat capaç.
No són només les constants alenades de patriotisme espanyol tipus A por ellos.. , Podemos... , o el que sigui. Ni tan sols les extenses notícies sobre les nimietats de la vida vienesa dels campions que han de defensar l’honor de la real persona i els seus fidels súbdits davant d’Europa, tan versades en tòpics trillats que en degustar-les un lleu gust a regurgitat em provoca espasmes al dit gros, que canvia automàticament d’emissora en una resposta adaptativa envers l’entorn hostil. Ha estat sobretot l’ambient del bar el que m’ha inflat les gònades fins a l’extrem d’escriure aquestes línies de venjança. Un ja no pot emborratxar-se aliè a l’espectacle de la testosterona nacional.

El primer que caldria, em dic, és recordar que malgrat que els faci la impressió de guanyar alguna cosa el plural emprat a tort i a dret pels presentadors televisius, ensems els catalans (sobretot en Cuní), no està ni de lluny justificat. Però ben mirat no és el seny ni la racionalitat el que pesa en el meu ànim, sinó la sorda ràbia davant de tanta estultícia.
La cosa hagués queda en una anècdota més aviat pobre de continguts si, com tenia per bona costum, la selecció espanyola hagués fet un paper modest. Ara, però, el mal ja està fet. Tan se val que perdi la final com que la guanyi, els comentaris al respecte s’estendran insuportablement durant setmanes.
He decidit, per sentir-me millor davant la situació fins ara esbossada, recordar els homes que han arrabassat l’èxit al sentiment patriòtic en anteriors ocasions, i jo no he estat l’únic. A aquests va dedicat el blog que amb tantes explicacions prèvies us presento. S’intitula Herois i, per manca d’una selecció pròpia; una selecció catalana capaç, al menys en el els somnis de l’autor, de jugar contra Espanya i guanyar-la, aquest recluta una variopinta i força completa selecció d’esportistes forans de diferents disciplines que han fet les seves delícies.
La meva mentalitat no és la seva. A mi les seleccions em són igual, preferiria, de fet, que no n’hi hagués. En una segona opció, si imaginem un test hipotètic, preferiria veure la selecció catalana jugant a nivell internacional. Em sembla obvi que, en aquest segon cas em semblaria que guanyar a Espanya no és un objectiu primari, sinó conquerir el campionat. Com que, de totes maneres, sols es tracta de fantasies i l’enutjosa realitat és que la selecció espanyola m’amarga les estones de bar, les notícies i, en resum; la tranquil·litat. Per tant comparteixo l’ànim ofensiu del blog que us recomano. Per tot plegar, si us plau, pitgeu AQUI.

La imatge correspón al cuadre Vermell, tronja i groc de Mark Rothko. La cual ningú va voler comprar en una recent subasta celebrada a Sotheby's. Per saver-ne més pitja AQUI.

dilluns, 23 de juny del 2008

Aires de família



Una breu costatació m'obliga a explicar-vos aquest aire de família que em lliga a certes persones. Deixo de veure-les, de sentir la seva presència com la necessària abundància d'aire respirable. Però, tan vont punt les retrobo, la familiaritat és idèntica, la comoditat en el tracte absoluta. Es trcta, crec, d'un cert aire de família, com aquell de que parla Wittgensetein en les seves investigacióins filosófiques. Semblances indescriptibles però efectives. Què fa que la gent d'una família s'assembli; certs gestos, certs traços en la fisonomía, però si ens hi fixem atentament cap nas, cap orella, cap decepció es marca en dos rostres d'igual manera.
es tracta d'unes semblances que ens uneixen, potser arrelades al passat però també en llunyanes esperançes que no podem formular en paraules. En qualsevol cas, en assemblem en la familiaritat amb què ens tractem en retrobar-nos, com si durant tot aquest temps haguéssim estat, tot i incomunicats, junts.

divendres, 20 de juny del 2008

Parlem del temps: Una benvinguda a l'estiu



Fa dos dies que una realitat palmària s’imposa amb vehemència: L’estiu ha arribat. Calor, sol i poca roba en són i els símptomes i m’agraden.
D’antuvi vaig sentir una lleu tristor, pròpia de l’adéu a la primavera. La pèrdua d’aquella temperatura tan agradable que et permet posar-te tot just un jerseiet o una jaqueta fina i que molts no dubten (per exemple la meva àvia) en qualificar d’ideal.
No obstant, aquesta calor es rebaixa a la nit com el whisky en abraçar els glaçons, i la fresca es presta a passejades noctàmbules per indrets insospitats, especialment les nits de lluna plena com aquestes darreres.
He de confessar, per si algun despistat encara ho ignorava, que són noctàmbul per instint. Quan m llevo al matí o, si pot ser, al migdia, em sento espès com un brou que em deixar bullir massa estona i on ja s’han desfet les patates; qui s’hagi oblidat olles al foc sabrà de què parlo.

Ahir, per exemple, vaig sortir a fer una copa amb un amic i al voltant de mitjanit vaig tornar a casa. Pel camí m’havia trucat la meva companya de pis avisant-me que no tenia claus i, per tant, en arribar al pis no vaig fer cap al llit sinó que vaig apoltronar-me al sofà i, primer una pàgina per veure què tal, després una altre perquè vé al darrere, vaig llegir tota la introducció de L’ange de l’histoire, de Sthepan Moses. La meva companya encara no havia arribat i la vaig trucar.
La resposta va ser interrogativa: Venim amb uns amics, digué amb l’accent marcadament napolità que la caracteritza, i anirem al laberint. Vols venir? Obviament la resposta va ser que si.
Després de fer el laberint, pujar al palauet que hi ha damunt el turó on s’assenta el parc, i comentar amb profusió l’espectacularitat de la lluna, ens vam passar tres quarts d’hora buscant pel laberint la bellota que un d’ells hi havia perdut. No la vam trobar.
Vam eixir del parc saltant una tanca diferent a la d’entrada i encongint-nos per tal que el vigilant de seguretat no advertís la nostra presència. I en acabat, just al final, al costat del velòdrom, ens vam asseure al costat de la monumental poesia de Brossa a descansar.
Els signes tipogràfics hi estan disseminats per terra: ( ) , ¿ , ! , ; : [ ], ? , etcètera. Al final el colofó: Al centre d’uns bancs una gegantina A.

Sens dubte ahir succeïren aquest seguit de coses. També és possible, i com a mínim entretingut, fer una lectura poètica del fenomen. El signes de puntuació, d’exclamació escampats sobre la gespa com caigudes estrelles d’un entramat de text. I aquella A, governadora insadollable de l’ordre alfabètic de les coses un copet a l’esquena. El text governa el món tan efectivament com els pastissets ensucren l’existència dels golosos. El fil d’Ariadna guià la successió fortuïta dels esdeveniments i no sols la nostra entrada, sortida i morada del laberint, tot inaugurant l’estiu. Els signes solts, escampats pel mon com presagis cecs i sords es deixen llegir: Són presagis optimistes sobre curs del nou estiu.

dimecres, 18 de juny del 2008

Pausa per exèmens


Prego que exuseu la demora en la publicació de noves entrades. Pel moment els examens i la feina m'impedeixen escriure tan seguit com abans. Atentament, etcètera, etcètera...

divendres, 6 de juny del 2008

petites poètiques de paper pintat


Sovint els lectors oblidem la màgia del paper, oblidem que no sols les lletres ens enamoren; també la textura i l’olor d’entre les pàgines; de llençol net. Els més petits no ometen mai l’observació (atenta o irada) de totes aquestes qualitats i, habitualment, els llibres il·lustrats queden confinats a aquestes edats en que el dibuix i el color prímen sobre la narrativa. No obstant és la il·lusió que neix de la sorpresa del format, del color, de tocar un paper i notar la carícia de la cel·lulosa, el que podem recuperar fins demà a les 9’30 de la nit al festival de llibre il·lustrat “Como Pedro por mi casa”.
Allí es poden veure les extraordinàries poètiques de paper pintat del japonès Katsumi Komagata, una extraordinària col·lecció de jocs amb l’ull i el paper, amb el color i la forma. Totes unes vacances minúscules i portàtils. Si podeu aneu a veure-ho.

el festival te una web molt maca i poc més

dimecres, 4 de juny del 2008

¿...?


Aquesta entrada és una excusa, com suposo que haguéssiu pensat encara que no ho declarés amb franquesa. Però no és sols una excusa, també està motivada per la curiositat. Digueu-me, si us plau, comptats lectors d’aquesta bitàcola, quines qualitats penseu que ha de tenir un investigador carismàtic de novel·la negra.
Per vint-i-cinc pessetes...

dimarts, 27 de maig del 2008

Maitines

(reflexions matutines I)


El matí desvetlla sensacions innombrables i execrables a parts iguals. Si hom treballa en una botiga s’adona que els clients matutins els caracteritza una voluntat manifesta d’aprofitament del dia.
Aquesta voluntat s’allunya perillosament de la inocuïtat que hom li atorga més per ignorància que per experiència. Que una persona, jove o gran, estrangera o nostrada tan se val, s’aixequí amb aquest rampell aprofitador a mi m’hauria de ser igual. Ara bé: Quan aquest aprofitament requereix complicades recerques bibliogràfiques i se m’imposa amb la mala educació característica dels imbècils que es pensen que m’he llevat per somriure’ls mentre m’exigeixen un reguitzell d’esforçades accions sense usar ni per casualitat la formula “si us plau”.
S’imposa la sensació, al cap de poc minuts, que el profit que extreuen aquests matiners em constarà la salut. En un parell d’hores el meu estat d’agitació nerviosa (ara en diuen estrès) adquireix proporcions descomunals.

A tota aquesta gent li aconsello una cosa: Emborratxeu-vos força la nit abans si es que pel matí no treballeu ni feu res de profit, car d’aquesta faisó us llevareu tard i amb ressaca i no vindreu a fotre’m enlaire les comptades hores que em separen del dinar.



Per anar a les
Reflexions matutines II, Pensar en dejú, pitja AQUÍ
Reflexions matutines III, Diré el mati per dir tot el que em carda, pitja AQUÍ
Reflexions matutines IV, Un casquet ràpid, pitja AQUI

dissabte, 24 de maig del 2008

divendres, 16 de maig del 2008

Contra les celebracións



De sobra és sabut que cada persona, cada ciutat i cada nació, tenen dies del calendari tenyits de color vermell. En una significació immediata i no metafòrica em refereixo al vermell amb que els dies festius s’inscriuen al calendari per denotar que són d’una altre mena que els dies de cada dia, malauradament feiners. En una segona significació, tan extensa que gairebé dona cops de colze a la primera, aquests dies solen estar vinculats a la sang, bé a la sang de la guerra bé a la sang uterina. Cal no oblidar, abans de prosseguir aquesta breu exposició, que els noms de les criatures era imposat antany pel prelat de torn segons el sant del dia, de manera que el jorn natalici quedava inextrincablement unit a l’essència del nadó, qui lluïa la data de naixement com a denominador del seu ésser.

Una analogia d’aquesta mena d’actes màgics que pretenen (i a vegades aconsegueixen) transmutar els cossos en qui actuen no costa de veure en el cos social. Les festivitats nacionals (4 de Juliol, 12 d’Octubre, 11 de Setembre), emulant els aniversaris individuals, s’esforcen en renovellar les condicions anímiques d’aquell naixement o d’aquella mort, talment com si cada 4 de Juliol els EE UU aconseguissin de nou, per primer cop, la independència.

L’estratègia de reinversió en valors passats, com per exemple la mateixa noció de jo (de jo mateix, per a ser més precisos), fa que aquesta suposada persona, sempre la mateixa, ens atrapi de nou amb les seves obligacions i traïcions: En resum, amb els compromisos del passat que ens obliga a acceptar, de nou, com a propis. De ben segur que exagero la importància de l’aniversari en si mateix i se’m podria objectar amb facilitat sospitosa que ningú, en bufar les espelmes, contrau més compromisos que un dia qualsevol. Però enlloc d’observar aquesta obvietat com a refutadora de la meva tesi cal, més aviat, veure-la com una lleu confirmació del que afirmo.

Cadascun dels nostres dies és creuat per una infinitud de petits aniversaris dels quals la festa nacional és prototip. Són concatenats en una lògica de la repetició, o més aviat de la represa. Cada vegada que el cigarret s’encén de nou i ens arranca el somriure satisfet es reprenen les intenses relacions emocionals i financeres que ens vinculen a les empreses tabaqueres i el seu model de negoci. Cada vegada que notem l’aliança el matrimoni es torna a fer present amb un nou sí d’igual faisó que en observar l’estàtua del bon rei s’afirmava de nou la seva voluntat sobirana. Aquests milers de renovellaments, de represes d’actes antics són les minúscules partícules de la nostra identitat em temo. Una reflexió de Burroughs al voltant de l’addició a l’heroïna, un dels lligams identitats entre persona i acció més potents que poden experimentar-se, discorria en el sentit que l’addicte no ho era tant a la substància (física i comptable) com a la parafernàlia, al ritual d’injectar-se i tots els seus objectes màgics associats, als gestos precisos una i mil vegades represos amb l’objectiu d’aconseguir el mateix fi.

Aquesta sacralització de la represa que amaga l’espernça de fer reneixer un esdeveniment passat és potser, com pensa Derrida, la condició mateixa per a que poguem anomenar tal o qual accións i reaccións passades amb el nom d’esdeveniments. Una opinió tal amb prou feines amaga el deute ideológic que manté amb le cristianisme. La convicció que hi subjau és la següent: La vida de Crist haguera estat indiferent per a nosaltres sense l’evangeli; l’expansió de la bona nova del seu naiexement, vida, martiri i ressurecció.
Si assumim que així fos ens hauríem de preocupar a continuació de la operació simbolica que Crist efectuà i que nosáltres renovem, fins els ateus, diverses vegades a l’any. La seva crucificció no només ens dona prop d’una setmana de vacances, també preten lliurar-nos de totes les culpes. Aquesta mena de d’irresponsabilitat que ens imposa no serà rebatuda fins a la ilustració. Desgraciadament emperò, l’esforç contestatari ilustrat no aconseguirà doblegar la tendència cristiana a la irresponsabilitat.
D’altra banda l’esglèsia ha estat un model represiu de primer ordre, com difícilment pot oblidar-se avui i, a la pràctica, aquesta innocència ha estat exiliada solament a l’esfèra trascendent. Actuant d’aquesta guisa ens ha fet addictes al mon trascendent on podem romandre innocents i esser repetitivament perdonats per cadascún des nostres delictes.

Tornant a ls fixació temporal de la represa de l’ajusticiament d’aquest fanàtic ampliament adorat, ens ha de quadr clar que mai deixarem endarrere la mediocre innocència cristiana, als ajusticiaments de gent per definició incapaços d’ésser culpables, i en el pla personal seguirem sent nosaltres mateixos i el poc que ens en desviem durant un any sacrificat per complet a l’exigent ritual del treball serà reblat simbolicament el dia que ens reconeixem diferents sols en la xifra que acompanya el bnostre nom.