dijous, 17 de juliol del 2008

Llibres de vell

Toca encaminar-se a una llibreria de vell. Remenar a les piles de pàgines com al mercat de Canovelles malgrat que hi manqui la gitana de torn que crida allò de “Vinga Maríes! Al remeneo!”.
Toca, però, enlloc de deixar-se endur per la intuïció de cadascú, cercar un llibre curt, sorprenent i franc. Un llibre escrit en contra de la complaença que empeny filòsofs i escriptors a agafar la ploma, a aporrejar el teclat.

Hom pot esgrimir que l’escriptura no és complaent per quant no és conforma amb el buit i trama explicacions, reals o fictícies, sobre el mon. No obstant, no s’ha de confondre la mandra i la complaença.

Ben cert és que al sofà, amb una cervesa a la ma i la tele engegada poca necessitat literària experimenta el cos. Però en situacions de manca d’alcohol i de ficció, quan ens adonem que la realitat apreta i que no saben com prendre’ns-ho, llavors escriure una bona tirallonga d’explicacions pot ser crucial per a poder dormir plans a la nit, quan el monstres ixen de les ombres. Aquesta és, precisament, la feina dels filòsofs segons Clement Rosset.
Us recomano que busqueu aquest llibre a les llibreries de vell, car de nous, no en fabriquen (en castellà no, en català tampoc).

En Castellà: El principio de crueldad, Clement Rosset. Ed. Pre-Textos 2002. EAN: 9788487101977. Descatalogat (de moment).

En Francés: Le pricnipe de cruauté, Clement Rosset, Ed. Gallimard. EAN: 9782707311801 Disponible.